credits :
Hover The Pics

Assalamualaikum, Hello, Anyong, Konichiwa! Take your time in here and leave some comment and trace for me. Thanks!

entries profile stuff
+Follow Home


Double click the Cbox and say something. ^_^
Know English well? Top jobs is just for you. by
14 April 2011|0 talkative person(s)

Assalamualaikum and good evening Malaysia~!
Today is 14/04/2011,and it the day where NEVER SAY NEVER movie was release today~! But I wish I could go to the cinema. Just afraid that:

But either way,that's not the main point of this entry. The main point is this:

English works~ Top jobs only for those who know the language well~

Yes people,I take a snap of this paper. The Star,last Sunday. (10/04/2011)
I don't want to talk what I was thinking about the article,I just want you guys to think either English is a bad thing (For some MALAY who don't know how to speak in ENGLISH)(*Sorry,no offence) or an opportunities. I just want to prove you guys that learning English is a VERY GOOD IDEA if you want the TOP JOB and get MORE SALARY~ >.<

The Star

Sunday April 10, 2011

Top jobs only for those who know the language well.

PETALING JAYA: It does not matter if you are top of your class or have a string of degrees, that dream job will not be yours unless you can speak and write well in English.
Feedback from local and international employers shows that verbal and written communication skills in English remain the most sought-after attribute in prospective employees.
According to a recent Malaysian Employers Federation (MEF) survey, it is the most important trait employers look for when recruiting graduates.
The MEF Salary Survey for Executives 2010 revealed that 68% of the companies surveyed named communication skills as the top quality required in job applicants, followed by working experience (67%), interpersonal skills (56.2%) and passion and commitment (55.7%).
MEF executive director Shamsuddin Bardan said globalisation had changed the nature of jobs, making communication skills, specifically in English, a valuable asset for today's worker.
He added that this was an essential criterion even for professions traditionally seen as “backroom” staff such as engineers, technical personnel and scientists. “It is especially so for those working in multinationals and bigger firms,” he said.
“Today, our clients are worldwide. In factories, for instance, engineers are a different breed from the past,” said Shamsuddin.
“Now, they have to be involved in various aspects of business and interact with clients.”
Shamsuddin expressed concern that many local graduates today could not speak or write proper English, saying this was a reason why they faced difficulties getting jobs in the private sector.
Kelly Services (M) Sdn Bhd managing director Melissa Norman concurred, noting that six in 10 graduates who attended its interviews could not communicate effectively in English.
The company is one of the top headhunters in the country.
Norman said it was important to master English as it was widely used among the business community, both in Malaysia and internationally.
The Kelly Global Workforce Index survey released in 2010 listed “communication skills” as one of the top five most desired skills within the corporate sector.
“We have encountered local graduates who are weak in spoken and written English and have limited vocabulary,” said Norman.
“These candidates can only manage to secure jobs in small-medium enterprises and small businesses.”
Various industry and business leaders also warned that the decline in English was affecting Malaysia's global competitiveness.
Federation of Malaysian Manufacturers President Tan Sri Mustafa Mansur said the young ones who could not communicate in English were unable to negotiate the best deals in business transactions or investments.
“We need to send people out to market our products, negotiate deals or get contracts signed. If they cannot communicate well in English, we will lose out,” he said.
Pemudah co-chair Tan Sri Yong Poh Kon pointed out that, contrary to popular belief, it was important for civil servants to have a good command of English due to a growing borderless world.
“The standard of English also affects the quality of the public sector as civil servants have to interact with international citizens and the business world as well as articulate Malaysia's stand on issues to the international community. These include negotiations on important agreements such as trade agreements.”
Noting that the quality of English in the country had declined over the last two decades, former Human Resource Minister Tan Sri Fong Chan Onn warned that the country would lose out to its neighbours that did not teach English in schools previously.
“Thailand, Indonesia and China are making efforts to improve their English through their education system,” he noted.

And here's the chart that might be useful if you're think you have the chance to get the top job:
Number 1: Verbal and communication skills~ >.<

Even if you have good academic result,it only contribute 37.9% of it to get the top / dream job. No wonder though,I still remember from The Other Khairul-> Lepasan SPM : Pilih Course Apa Untuk Sambung Belajar entry,he said that even if you're got 4 flat,it's difficult to get a job. Why? Because most of the company think that they are highly demand,so thy afraid to hire these kind of people. Plus,if you're lack of experience,for sure you're out man~ >.<
So,the solution? PRACTICE ENGLISH,AND MAKE SURE YOU'RE DAMN GOOD AT IT. Once you do,check the other criteria,and you should be fine. The top jobs will be all yours.
Well,I guest that's it. Hope this entry will ring a bell and make yourself better,especially if you're want to apply top jobs. (Although,I don't know the list. Maybe like copywriter,writer,pilot or 'sewaktu dengannya'~) 
If you want to ask me about anything related to study or job,just ask. Maybe I could ask someone who have more experience about this stuff. Post to my Facebook wall,or leave a comment. ^_^
Till the next entry~ ^_^

I really want to go to the cinema. Damn it~! I just want to make sure my Facebook friend would jealous of me,especially my friend,Saufi,my two beloved sister Syuhada and Farah, my Penang friend Farah Sanusi,and my junior Azra. Really wanna look at your guys face when I declare: "Just watch Never Say Never today...Never Say Never to it,or you'll regret it~" XD XD


Fate Of Your Hand: Your Choice of Success. by
13 April 2011|0 talkative person(s)

Hello Malaysia~!
Today was 12th April 2011,and tomorrow is gonna be a hell of the day for me. (Work)
Ok,I don't want to talk a lot,let this blog do the explanation.
This is what I was learn from a blog called The Other Khairul,and this entry was good to those who still don't know what to choice about UPU,Politeknik and all that stuff.

Lepasan SPM: Pilih Course Apa Untuk Sambung Belajar?


Heyyo guys. Apa cer SPM korang? Adik aku baru lepas amik result SPM gak. Nak kata straight A tu memang tak ah. Tapi kalau setakat naik pentas ambil slip tu ada lah juga. Ni mesti sebab ikut perangai abang dia yang belajar hanya untuk exam. Ehem.

Well, aku actually baru tahu yang most of operator yang kerja di kilang ke-3 di tempat praktikal aku adalah kawan kepada adik aku. Atau dengan kata lain, most of them satu kelas dengan adik aku. Oh, keciknya dunia ni. And then, memandangkan dieorang semua adalah lepasan SPM, semua pakat dok tanya aku pasal tempat-tempat untuk sambung belajar. Dan agak tak terkejut gak aku sebenarnya bila most of them tak tahu beza dan maksud-maskud istilah antara Sijil, Asasi, Matrik, Diploma, Form 6 dan Tahmidi yang ada dalam UPU tu.

First of all, result SPM korang penting. Result SPM korang still di perlukan untuk sambung degree bla bla bla. Tapi satu je korang kena ingat, once korang sambung A-level atau Pra U atau apa-apa lah, tak payah ah korang nak compare-comparekan orang based on result SPM dia. Sebab aku sendiri pernah nampak seorang budak lelaki yang gila-gila yang SPM dia biasa-biasa je; Result sem satu dia biasa-biasa je, tapi bila masuk ke sem dua hingga sem 5, result dia ah yang paling tinggi. Ya, sebab once korang dah sambung study, its gonna be a fresh start. Ini adalah benda yang aku tak perasan dulu-dulu. So now, im telling you supaya korang tak buat any of stupid mistakes yang aku pernah buat. In fact, kat entri ni, aku akan masukkan banyak benda yang aku nak cerita kan pasal diri aku secara tak langsung. Dengan kata lain, LEARN FROM MY STUPID MISTAKES.

Okay brader. Apa kata kau skip semua ayat merapu kau dan terus nyatakan beza setiap A level tu.
Actually, dalam banyak-banyak jenis-jenis level untuk sambung belajar, aku rasa yang paling famous adalah Matrikulasi (Matrik). Masing-masing pakat nak masuk Matrik ah. Berebut-rebut nak masuk matrik. Tak pun, semua pakat nak masuk UiTM. Apa-apa UiTM pun tak apa. Asalkan UiTM. Peh-lis. Padahal UiTM bukannya best pun. Mesti ramai terasa. HAHA.

Actually, tempat korang nak belajar seperti universiti atau kolej hanyalah menyumbang bawah dari 20% dari pencapaian korang. Selebihnya adalah dari ini initiative korang termasuklah 'nasib'. Kalau usaha plus nasib plus minat plus rezeki korang tu baik, maka, gempak lah result korang. Kalau tak, memang tak ah.

Secara simplenya, Pra-Universiti = Tamhidi = Asasi = Foundation = Matrikulasi = Form 6. Most of them adalah A level yang korang mungkin tak boleh guna langsung untuk dapatkan pekerjaan. So, macam mana nak bezakan antara mereka semua? Senang je:


  1. Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
  2. Nak masuk susah (Contra)
  3. Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
  4. Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
  5. Kurang praktikal (Contra)
  6. Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
  7. Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra) 
  8. Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Asasi / Foundation
  1. Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
  2. Nak masuk susah (Contra)
  3. Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
  4. Kurang praktikal (Contra)
  5. Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
  6. Kalau lulus, tempat / course (kos) untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. (Pro)
  7. Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

  1. Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun. (Not so contra)
  2. Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)
  3. Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. (Pro)
  4. Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. (Pro)
  5. Pembelajaran lebih relax. (Pro)
  6. Mungkin melekakan. (Contra)
  7. Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.

Tahmidi (USIM)
  1. Ini yang orang paling tak tahu maksudnya. Aku pun tak berapa tahu. Tapi apa yang aku tahu, ianya  sama macam matrikulasi dan asasi. Tapi khas untuk lepasan sekolah agama sahaja mungkin.
  2. Perlu power bahasa arab.

Form 6 
  1. Tempoh pengajian yang singkat (Pro)
  2. Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)
  3. Korang score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure korang boleh masuk apa course sains yang korang nak.  (Super Pro)
  4. Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)
  5. STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)
  6. STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)
  7. STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

  1. Pra- U (Contra)
  2. Sijil boleh di gunakan untuk mendapatkan pekerjaan. Tak seperti Asasi, Foundation dan Matrik. (Pro)
  3. Tempoh pengajian yang lama. Ambil sijil dalam 3 tahun, then kalau nak sambung Diploma dalam 2 or 1 1/2 tahun. Then sambung degree 2-3 tahun. Tempoh pengajian 6 tahun minima. (Contra)
  4. Sesuai untuk orang yang nak masuk dalam bidang yang baru. Contohnya, korang kelas science then korang nak cebur dalam bidang Account, korang patut ambil Sijil Account.
  5. Aku tak rekomen korang ambil Sijil.

Mari aku cerita sikit sebuah cerita pasal kawan aku yang bernama Fahmi. Ini bukan cerita pasal dia. Tapi pasal ayah dia.

Ayah dia adalah dari keluarga yang miskin. Amat miskin. Miskin macam mana? Miskin macam; Masa zaman ayah dia remaja dulu, ayah dia dapat tawaran belajar di sebuah sekolah english. Yuran hanya lah dua ringgit lima puluh sen (RM2.50). Tapi dia tak pergi sebab tak mampu. Adik ayah dia tu pula dapat pangkat 1 (straight A) dalam SRP. SRP tau bukan SPM. Tapi tak dapat sambung ke mana-mana sebab tak mampu dan hanya kerja di kilang. Rugi kan?

Tapi, ayah dia amat-amat di murahkan rezeki. Berbekalkan sijil SRP (sijil rendah pelajaran) je, dia jadi pekerja di TnB. Dia kerja kat situ sebab dia minat dengan benda-benda elektrik. And then, entah macam mana, pihak tnb suruh dia sambung pelajaran di penringkat diploma under TNB. And then, dari pekerja biasa-biasa, dia dapat diploma. Then pihak TNB taja lagi untuk degree. Then taja lagi untuk master. Now, ayah dia ada master. Bayangkan rezeki yang dia dapat. SPM is just a ticket. Kalau korang gagal dan kena maki dengan keluarga, just shut the fuuu up. There is nothing you can do except DO WHAT EVER YOU LIKE. Apa yang aku maksudkan di sini adalah minat dan keinginan untuk berjaya. So, get motivated and aim tentang apa yang korang minat.

Minat? Alaaa. Masuk je kos (course) apa-apa pun, minat kan boleh di pupuk.
Jangan fikir minat boleh di pupuk. Yes, surely minat boleh di pupuk. Tapi ianya umpama your last choice. So screw it sebab at the end of your life, korang still akan berbalik ke minat korang. Aku bagi contoh, this girl, Zazu Avan. Blog dia bertajuk "Don't Just Work For Money, Let Money Work For You!". Dari tajuk blog dia aku dah boleh agak apa profession yang dia masuk. Kalau korang baca SINI, korang akan tahu dia punya life flow or dia punya time line dari SPM hinggalah dia habis Master. Then kalau korang baca SINI, korang akan tahu sebab apa dia berhenti kerja even dia dah naik pangkat gila-gila serta gaji yang gempak. Yes, ianya di sebabkan the damn minat. Minat!

Nak pilih bidang atau kursus yang korang nak ceburi ni memang kena berfikir panjang gila ah. Serious shhhht nak kena berfikir panjang. Memilih course untuk sambung belajar adalah umpama korang pilih lorong gelongsor di Water Theme Park. Once korang dah meluncur dan accelerating, its hard untuk korang berhenti dan berpatah balik. First, nak hentikan acceleration tu gila ah susah. Second, nak berpatah balik dan pergi ke permulaan lorong. It is super hard and it takes time. Maksudnya, kalau korang rasa korang tak sesuai dengan sesuatu bidang tu, korang patut berhenti. Berhenti. Lupakan awek korang di kolej, lupakan skandal korang di University dan berhenti je. They are nothing anyway.

Dan andai kata korang ambil diploma. Then korang hanya boleh survive hingga tahun ke dua je. Then, korang nak berhenti untuk ambil course lain. Then jangan risau sebab korang boleh transfer kredit-koredit dari apa yang korang belajar di diploma yang lepas.

Tapi kan Abang K, I tak taw I minat course macam mana....
So, apa yang penting sebelum korang pilih kos / kursus / bidang / subjek korang, korang kena tahu tentang diri korang sendiri. Korang kena tahu apa yang korang minat dan korang kena tahu apa kemampuan korang. Sila rujuk balik kepada entri Tahu Otak Korang. Tapi memandangkan aku pun sekarang dah sedikit ragu-ragu pasal gambar tu, aku rasa korang patut jawab soalan Big Picture (Right Brain). Ini adalah soalan psychology tentang diri anda. Then, kalau dah seronok, korang boleh jawab soalan psikologi lain di SINI. Pilih mana-mana profile dari 1 hingga 9. Bila korang jawab soalan ni, korang sure akan faham tentang diri korang berfungsi. Sebab soalan-soalan tu menunjukkan keadaan diri korang dari segi psychology.

And, for the career issue, korang pergi ke survey Profile 6 dan Profile 4. Then korang decide lah sendiri apa yang korang nak based on result dari survey tersebut.

Well, korang ambil lah course kritikal yang macam mana pun. Korang ambil la kos yang banyak permintaan yang macam mana pun. Kalau korang tak ada minat, korang punya pekerjaan tak akan ke mana.

Aku dapat pointer 4 flat. Tapi kenapa aku susah nak dapat kerja?
For certain people, bila dia dapat pointer yang gila tinggi, dia dengan mudah akan dapat kerja. Tapi, ada certain people, bila pointer dia tinggi, dia tak dapat langsung kerja. Why? Ya ia di sebabkan oleh company tu sendiri. Korang tau tak sesebuah company yang biasa-biasa amat takut untuk ambil graduated student yang pointer gempak-gempak sebab takut dieorang demand habis. So, orang-orang yang pointer tinggi ni, better apply kerja di syarikat Shell atau Petronas atau ExxonMobil atau apa-apa je lah. Dan, well established company macam Petronas sure akan check latar belakarang korang secara detail. Kalau korang lack of praktikal, sure korang tak akan dapat masuk. Pengalaman 5 tahun at least. Kecuali kalau korang di bawah biasiswa Petronas / Company terbabit.

Kalau aku dapat peluang belajar kat luar negara, kau rasa aku patut pergi tak?
Yes, sure. Korang patut pergi. Persetan kan apa-apa kata orang-orang di sekeliling korang.

Course apa yang korang nak?
Macam yang aku cakap tadi, tahu pasal diri korang.

Kalau korang ada otak yang gempak yang boleh mengingat dengan sekali imbas, dan ada kebolehan yang superb dalam math, please please, appreciate it. Yes, sure lah ramai akan benci dengan korang bila korang asyik tidur dalam kelas, tapi bila result keluar, korang la yang paling gempak. Sure akan ada yang dengki. Well screw them sebab out there, ada berjuta lagi orang nak nak ada otak macam korang. Less effort but extra result. Awesome. 

Jangan study hanya untuk exam. Kalau dulu, aku selalu kata? Apasal pulak? Semua orang pandang result. Result kau teruk, orang tak nak kawan. Kau tiru ke, kau menipu ke apa. Kalau result kau superb, semua orang happy dengan kau. Ada ke orang kisah kalau kau meniru? Kau ingat kalau kau cakap "At least result aku teruk pun sebab aku jawab exam atas usaha aku tanpa meniru". Well, kau ingat bila kau jawab macam tu, family korang akan kata "Oh, anak Papa. Its okay lah kalau macam tu"? No way. Tak ada siapa kisah pun korang cemerlang macam mana. SEBAB SEMUA STUDY FOR EXAM. EXAM SUCKS. KPANDAIAN KORANG HANYA DI TENTUKAN OLEH SATU BENDA YANG DI PANGGIL SLIP RESULT atau dengan kata lain, A PIECE SHIT OF PAPER.

Sebabnya simple je. Bila korang dah habis belajar dan nak bekerja, interviewer akan tanya soalan yang amat senang berkaitan dengan course korang. Dan kalau korang belajar hanya untuk exam, surely korang tak akan boleh jawab. Jenis soalan adalah macam "Lukiskan current flow". Tak pun "Apa nama Law untuk perubahan ni". Soalannya amat simple. Tapi kalau korang just study hanya untuk exam, then lupakan semua apa yang korang study, sure korang tak akan boleh jawab soalan tu. Ini adalah fakta yang berlambak orang-orang di sekitar aku cakap.

Dan jangan nafikan, 99.99999 % penduduk di dunia ni belajar hanya untuk duit. Macam aku. Aku belajar, then aku aim untuk dapat kerja yang gempak-gempak. Semuanya di sebbakan duit. Tapi, korang kena ingat, korang ambil course Medic or engineer pun, then cemerlang macam mana pun belum tentu korang boleh hidup dengan banyak duit. Sebab rezeki ni semua Allah yang kasi. Even korang tak ada SPM pun boleh jadi kaya. Even korang ambil course seni lukisan pun korang boleh jadi kaya dari Chemist kalau korang bernasib baik. So, jangan pandang rendah dengan orang yang ambil course-course biasa macam IT dan seni kulinari. Dieorang mungkin lagi hebat dari korang bila dah buka company sendiri.

Good luck~

Well,that's all folks. Hope with this opinion,can help you guys to chose which one is your path. Till next time~ ^_^

P/S: I also don't know about this stuff,but probably I would choose Diploma,because there''s more pro than contra. XP
What do you guys think? ^_^ Sent me a comment or post at my Facebook wall about you opinion. >.< 

◄ OlderNewer ►